UV Printing

Hva er UV Printing?

UV-trykk, også kjent som ultraviolett trykk, er en trykketeknikk som bruker ett spesielt UV-herdende blekk som tillater at blekket trykkes på et stort utvalg materialer eller «substrater».

Skriveren vil legge blekket på materialet, og et spesifikt designet UV-lys, som fungerer som en katalysator, vil følge etter og tørke (eller herde) blekket slik at det tørker hardt øyeblikkelig. Denne reaksjonen forårsaker noe som kalles polymerisering.

UV-blekkherdningsprosessen ble opprinnelig designet for å raskt tørke gel-neglelakk under damemanikyr. Det ble raskt klart at denne teknologien for hurtigtørking av utskrifter kunne være svært nyttig innenfor mer kommersielle og industrielle anvendelser, som innen skilt- og trykkeribransjen.

Hvorfor UV Print?

Det er flere fordeler med å bruke UV trykk fremfor andre typer.

I blekket finner du små polymerer og monomerer. Dette er svært lette molekyler som smelter sammen for å danne polymerer. Herdingen og tørkingen av blekket skjer så raskt at blekkpartiklene ikke har en sjanse til å spre seg ut og utvide seg. Dette resulterer i mye finere detaljer/høyere oppløsning enn andre typer trykketeknologier.

Hvis en superhøy oppløsning ikke er nok grunn til å prøve UV-trykking, har UV-blekk enda flere fordeler. De er falme- og værbestandige, og prosessen med å herde blekket er også bedre for miljøet enn løsemiddeltrykking, da de avgir færre flyktige organiske forbindelser og lukt.

Hva kan trykkes?

Vi har erfaring med, og har hittil trykket på lakkerte overflater, metall, glass, plastikk og treverk.
I utgangspunktet trykker printeren på det som får plass i maskinen, men vi vet at silikon belagte overflater ikke fungerer særlig godt, da dette krever ett eget spesielt blekk. Vi kan trykke logoer og slagord, og til og med høyoppløselige bilder eller design.

Begrensninger

For øyeblikket tilbyr vi ikke rundtrykking av flasker (360 grader), men får allikevel dekket en ganske stor flate, slik at logo/bilde blir tilstrekkelig synlig.

Maks størrelse på ett enkelt trykk er 71 x 51 cm, og dybde er 15cm.

Henvendelse på trykk